
Snelwegen?
Drukke snelwegen, volle spitsuren en veel frustratie. In Nederland is niet iedereen even enthousiast over het wegennet van ons land. Het lijkt allemaal zo makkelijk te organiseren in ons ‘platte land’. Echter zitten de wegen propvol met vrachtverkeer en verknochte automobilisten. De corona-crisis heeft de belasting van onze wegen enigszins teruggedrongen, omdat gelukkig de meesten van ons zich houden aan het thuiswerk-beleid en niet-(nood)zakelijke reisbewegingen zoveel mogelijk laat varen. Maar hoe gaan we straks verder wanneer de crisis weer voorbij is? Het is tijd voor Modal Shift.
Wat nu?
Een mooi moment om juist nu het oog nog eens te laten vallen op het nieuwe project Modal Shift. Om meer rust op de Nederlandse wegen te creëren heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een project opgezet om containervervoer van de weg naar het water te verplaatsen. Niet alleen is dit een goede manier om CO2 uitstoot te verminderen, files terug te dringen, maar ontstaat er ook meer ruimte om aan de weg te timmeren zonder dat al te veel mensen daar last van hebben. Rijkswaterstaat vervangt of vernieuwt namelijk meer dan 100 bruggen, sluizen, tunnels en viaducten in de periode 2020-2024.

Waarom zou je dit willen?
In samenwerking met onder andere Topsector Logistiek en Logistieke Alliantie wordt geprobeerd om deze ‘Modal Shift’ aantrekkelijk te maken voor het bedrijfsleven. Efficiëntie is hierbij het sleutelwoord. Om het voor vervoerders en verladers gemakkelijker te maken deze omslag te verwezenlijken wordt ingezet op een frequente binnenvaart lijndienst, lege containers van de weg halen en het bundelen van vervoersbewegingen.
De intercity naar..
Ter verduidelijking zou je de link kunnen leggen met openbaar vervoer. Als je wil dat een trein vaker in het uur rijdt, wil je wel dat deze dan ook vaker gebruikt wordt. Stel een trein rijdt twee keer per uur, maar hij zit eigenlijk maar een keer vol. Dan is het niet de moeite waard om hem twee keer te laten rijden. Echter zodra een trein twee keer in het uur rijdt, is het voor passagiers pas aantrekkelijker geworden om meer en vaker met de trein te gaan. Zaak is nu om deze bereidheid bij vervoerders en verladers te vinden, zodat de binnenvaart niet met lege schepen heen en weer hoeft te varen, en veel meer mogelijkheden zijn voor organisaties om hun goederen te vervoeren via het water.
‘frites-express’
Goede samenwerking en korte communicatie zijn daarom de sleutels van dit project. Een voorbeeld van zo’n geslaagde samenwerking is die van Kloosterboer en McCain met de zogenaamde ‘frites-express.’ Zij wisten de ongeveer 7000 ritten per jaar om te zetten in containervervoer via de binnenvaart. Minister Cora van Nieuwenhuizen ging op digitaal-werkbezoek bij Kloosterboer om te praten over het succes van deze samenwerking maar ook om de kansen te bespreken voor andere partijen, bedrijven en organisaties.
En nu wij
In samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben we bijgedragen aan het verzorgen en aanleveren van verschillende communicatieproducten die zijn ingezet om dit project onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan video-materiaal, informatieve vlogs, infograpgics, de website en communicatie van het project. Wij zijn trots dat we mogen meewerken aan dit project, maar laten we nu samen deze ‘Modal Shift’ onder de aandacht brengen onder vervoerders, verladers en andere belanghebbers. Zo maken we Nederland weer een stukje rustiger, veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker kunnen maken. Een mooier Nederland.
Cheers,
Beeldmarq
PS
Kijk ook eens op onze Instagram of LinkedIn pagina voor de laatste updates!