Laaggeletterden

Laaggeletterdheid zeg niets over intelligentie.

Als je communiceert voor een grote massa is het belangrijk dat je rekening houdt met je doelgroep. De kans is groot dat er in je doelgroep ook mensen zijn met laaggeletterdheid.  In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen vanaf 16 jaar dusdanig veel moeite met rekenen, lezen of schrijven dat men kan spreken van laaggeletterdheid. Even voor je beeldvorming: Dat is dus pak hem beet 18% van de Nederlandse bevolking. Meer dan de helft van laaggeletterden in Nederland zijn autochtoon. Vaak hebben deze mensen ook slechte of matige digitale vaardigheden. Om misverstanden te voorkomen is het goed eens te kijken wat er nu wordt bedoeld met laaggeletterdheid.

Taboe

Eerst maar even een vooroordeel uit de weg ruimen: laaggeletterden zijn geen domme mensen. Een persoon wordt als laaggeletterd aangewezen wanneer deze moeite heeft met een van de volgende factoren: Het invullen van formulieren, het reizen met openbaar vervoer, voorlezen, internetbankieren, pinnen, werken met de computer, en de meest relevante voor dit artikel, het begrijpen van informatie en instructies over gezondheid, ziekte en zorg. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat laaggeletterden een verhoogd risico hebben op een slechtere gezondheid. Door dat laaggeletterden minder goed zijn in het begrijpen van gezondheidsrisico’s, instructies en informatieverwerking roken ze eerder, hebben ze vaker last van depressie, overgewicht en diabetes en bewegen ze over het algemeen minder.

Schaamte

Een belangrijk gegeven is dat laaggeletterden hun problemen vaak verbergen en er alles aan doen om niet te hoeven lezen en/of te schrijven. Met name bij ziekenhuisbezoeken of bij de huisarts. De schaamte rondom laaggeletterdheid heerst aan beide kanten van het spectrum: 75% van de laaggeletterden durft niet bij zijn of haar zorgverlener aan te geven dat ze moeite hebben met lezen of schrijven, maar ook zorgprofessionals durven in veel gevallen niet aan hun patiënten te vragen of ze hier moeite mee hebben. Gevolg is dan dat het probleem in de lucht blijft hangen en niemand er iets mee kan doen.

#Doeslief

Laaggeletterdheid is natuurlijk een heel ander probleem wat we in dit artikel niet gaan oplossen. Wel is het belangrijk om rekening te houden met deze groep mensen in Nederland die op dit moment tegen problemen aanloopt als het gaat om opnemen, aannemen en verwerken van gezondheidsinformatie en instructies om bijvoorbeeld het coronavirus terug te dringen. Juist ook deze moeilijk te bereiken groep kan essentieel zijn in het proces, omdat je tijdens een epidemie iedereen nodig hebt om het virus te bestrijden.

Zorg dus dat je communiceert voor iedereen! Graphics als communicatie tool helpt het publiek te begrijpen. Visuals kunnen het begrip van statistieken en numerieke informatie sterk verbeteren.

Voor tips, vragen of opmerkingen, neem gerust contact met ons op! Kijk voor inspirantie ook eens op onze portfolio pagina!